Według szacunków światowa produkcja wołowiny i cielęciny w 2009 r. zmniejszy się po raz pierwszy od dziewięciu lat. Spadek ten wyniesie 1%. Ilość wyprodukowanego mięsa wołowego zmniejszy się w krajach Unii Europejskiej, Australii i Rosji, natomiast nieco wzrośnie w Brazylii, Chinach i Indiach. Wzrost produkcji w Brazylii wyniesie około 190 tys. ton.
Jest to spowodowane rosnącymi możliwościami eksportowymi, natomiast ograniczają ten rozwój większe koszty pasz. W Chinach wzrost produkcji osiągnie blisko 2% i wyniesie ona 6,4 mln ton, mimo że w 2008 roku zmniejszyła się produkcja cieląt na skutek spadającej opłacalności chowu. Produkcja wołowiny w Indiach wzrośnie o 5% osiągając blisko 2,8 mln ton z powodu rosnącego spożycia w kraju. Produkcja wołowiny w Australii spadnie o 1% i wyniesie około 2,1 mln ton. Natomiast w Rosji spadek produkcji osiągnie ponad 2%. Eksport wołowiny z Argentyny wzrośnie o 20% (w 2008 r. zwiększył się on o 25%). Eksport tego mięsa z USA zwiększy się o 10% w wyniku wejścia na rynki azjatyckie.