Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Mięso drożeje!

5 kwietnia 2004

Klienci szczecińskich sklepów mięsnych z niepokojem obserwują zmieniające się ceny mięsa i wędlin.

Cena mięsa i wędlin z tygodnia na tydzień skacze w górę. Wyroby drożeją, bo dostawy żywca od stycznia maleją, a cena skupu rośnie.

A dzieje się tak za sprawą Unii, w której - jak przypuszcza część handlowców - mięso ma być droższe, niż obecnie.
Na początku stycznia średnia cena żywca oscylowała około 3 zł za kilogram, w lutym sięgnęła już 3,20 zł, a obecnie przekroczyła już 4 zł. Zdaniem specjalistów po 1 maja może sięgnąć nawet grubo powyżej 5 zł.

Nie wiadomo jak reagować

Pytani o opinię pracownicy dużych i małych zakładów mięsno-wędliniarskich mówią, że wśród ich szefów panuje duża nerwowość spowodowana sytuacją na rynku.

- Ceny idą w górę, a to odbija się na popycie - tłumaczy jeden z nich.
- Przy niższych cenach wzrastają koszty produkcji, trzeba je więc podwyższać. Jak są wyższe, spada sprzedaż. A do tego rynek psują hipermarkety, które oferują mięso i wędliny po cenach nierealnie niskich.

Czy to rzeczywiście strach przed Unią?


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę