Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Magazyny pełne mięsa

22 kwietnia 2003

Zakupy przedświąteczne nie były tej wiosny tak duże, jak na to liczyli dostawcy mięsa. W rezultacie z magazynów zniknęły jedynie zapasy szynek i schabów. Nadal są one jednak wypełnione tanim mięsem wieprzowym, a także wołowym i drobiem.

Ogromnym problemem jest nadmiar mięs drobnych, podrobów. Towar ten zajmuje powierzchnię składową, blokując środki finansowe, a zakładom brakuje ich na bieżące potrzeby.

Rozwiązaniem byłby wzrost eksportu na wschód, ale na to się na razie nie zanosi. Mimo że ceny są bardzo niskie. Ale odbiorcy z Rosji, Ukrainy czy Białorusi mają konkurencyjne oferty z krajów zachodnich.

Przewaga podaży nad popytem utrzymuje się od wielu miesięcy na rynku wołowiny Dostawy tego mięsa powinny wkrótce zmniejszyć się. Zwykle bowiem; gdy bydło wychodzi na pastwiska, mniej sztuk trafia do rzeźni.

Świąteczna sprzedaż nie rozładowała też zapasów drobiu. Mimo że w ubiegłym tygodniu kurczaki i indyki były w niektórych sklepach bardzo tanie, popyt był umiarkowany. Powodzenie miały przede wszystkim piersi z kurczaka i z indyka.


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę