Po tym, jak w świętokrzyskiej firmie Constar dziennikarskie śledztwo ujawniło skandaliczne sposoby "odświeżania" wędlin, w zakładach mięsnych i sieciach handlowych w całym kraju trwają już wzmożone kontrole weterynaryjne. Również w Podlaskiem.
Podlaski wojewódzki lekarz weterynarii zobowiązał lekarzy powiatowych do przeprowadzenia we wszystkich zakładach kontroli. Szczególną uwagę mają zwracać na jakość, terminy przydatności do spożycia i etykietowanie produktów mięsnych. Sprawdzane są także sklepy wielkopowierzchniowe.
"Nie znaczy to, że takich kontroli nie prowadziliśmy cały czas na bieżąco. Teraz jednak są szczególnie rygorystyczne" - powiedział Marek Wincenciak, zastępca wojewódzkiego lekarza weterynarii. "Pracuję w swoim fachu 15 lat i podobnego przypadku, jak ten w Constarze, w Podlaskiem nie było."
Lekarze powiatowi będą prowadzić inspekcje do 27 maja. Dwa dni później znane będą ich wyniki.