Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Konserwowe komplikacje

20 października 2003

Od trzech tygodni trwa akcja zagospodarowania nadwyżek żywności na cele charytatywne. Przeznaczone na konserwy półtusze z zapasów Agencji mają trafić do najbardziej potrzebujących.

Jednak zdaniem niektórych organizacja całego przedsięwzięcia budzi wątpliwości. Agencja Rynku Rolnego, Ministerstwo Gospodarki oraz Federacja Polskich Banków Żywności postanowiły je rozwiać. Pretekstem do spotkania był Światowy Dzień Żywności.

ARR ogłosiła przetarg dla zakładów mięsnych, które chciały wziąć udział w tej akcji. Zgłosiło się ośmiu producentów. Przyjęto siedmiu z nich. Wybrane zakłady zadeklarowały, że z ponad 12 tys. ton półtusz wyprodukują ponad 5 tys. ton gotowych wyrobów. Na zagospodarowanie pozostałej ilości półtusz ogłoszono drugi przetarg. Razem do podziału zostanie 5,5 tys. ton gotowych produktów.
 
Agencja tłumaczy, że rozliczenie się z zakładami mięsem jest znacznie lepszym rozwiązaniem niż kupowanie konserw za pieniądze.
 
 – Zasada jest jedna – wartości półtusz ma odpowiadać wartości gotowych produktów – mówi prezes ARR Stanisław Stańko. Podział rządowej pomocy powierzono Bankom Żywności jednej z największych w kraju organizacji zajmującej się zbiórką i dystrybucją żywności dla ubogich.
 
Do rej pory odebrano z zapasów Agencji ponad 5 tys. ton półtusz, a w magazynach Banku Żywności jest już ponad 1200 kg gotowych produktów. Pomoc trafi do około 3 tysięcy osób. Akcja potrwa do stycznia 2004 roku.


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę