Koniec dziewięcioletniego zakazu sprzedaży brytyjskiej wołowiny. Na razie tylko w rodzimych supermarketach będzie można kupić mięso od krów starszych niż 30 miesięcy.
Już za kilka tygodni rozpocznie się też kampania informacyjna, która ma przekonać konsumentów, że brytyjska wołowina jest bezpieczna. Ubój krów powyżej 30 miesiąca rozpocznie się już na początku października. W tym czasie w marketach pojawią się ulotki przygotowane przez Agencję Standaryzacji Żywności.
Będą przypominały że każda sztuka bydła jest badana i tylko bezpieczne mięso trafia na półki. Na razie zakaz uchylono tylko na terenie Wielkiej Brytanii, ale rząd ma nadzieję, że Komisja Europejska szybko przedłuży go na pozostałe kraje Wspólnoty.
A producenci liczą na to, że eksport wołowiny ruszy już z początkiem nowego roku. 9-cio letnie embargo na tzw. starszą wołowinę wyrządziło straty dochodzące do 4 miliardów funtów. Testy na BSE będą kosztowały budżet rocznie 40 milionów.