Mijający tydzień przyniósł kolejne zniżki cen na rynku mięsnym i drobiowym. Półtusze wieprzowe kl. R oferowano po 4,3 - 4,4 zł za kg. Szynka z kością kosztuje około 6 zł za kg. Wciąż mały jest popyt, a ponieważ do świąt jeszcze daleko, zmiana tendencji w najbliższym czasie jest mało prawdopodobna.
Producenci trzody i zakłady przetwórcze zainteresowane są zwiększeniem eksportu. Wszyscy oczekują, że w marcu dojdzie do zniesienia zakazu importu mięsa do Rosji. Dotychczas żadne decyzje nie zapadły, ale odbywają się spotkania oraz rozmowy służb weterynaryjnych Polski i Rosji.
Coraz większe problemy mają producenci drobiu. W Polsce nie wykryto ognisk ptasiej grypy, ale informacje o ujawnieniu przypadków tej choroby w innych krajach, w tym w Niemczech, spowodowały dalszy spadek popytu i cen. Handel zamawia drób ostrożnie, bo obawia się strat. W tym tygodniu kurczaki oferowano na giełdach po 3,8 - 4 zł za kg, a ceny skórek czy korpusów spadły poniżej 1 zł za kg.
Na rynku mięsa najbardziej ustabilizowane są notowania wołowiny, której znaczne ilości wysyłane są na eksport.