Jeszcze w poniedziałek nie wiadomo było na kogo padnie wybór unijnej komisji. Tymczasem pierwsze kontrole zakładów mięsnych już zostały zakończone.
Kontrolerzy z Unii Europejskiej skontrolowali w środę dwa zakłady mięsne z woj. podlaskiego zaliczane do tzw. kategorii B1 ( takie, które muszą dostosować się do norm unijnych do dnia akcesji ).
Marek Wincenciak, wicedyrektor Wojewódzkiego Inspektoratu Weterynarii w Białymstoku poinformował, że jeden z kontrolowanych zakładów mieścił się w Białymstoku, a drugi w powiecie sokólskim. Podlaskie zakłady wizytowało dwóch lekarzy weterynarii: z Francji i Irlandii. Przyglądali się oni również funkcjonowaniu inspektoratu.
Głównym celem kontroli, prowadzonych na terenie całego kraju, jest stwierdzenie zgodności rzeczywistego postępu prac dostosowawczych z deklaracjami zawartymi w dokumentacji. Oficjalny raport z kontroli zostanie przesłany do Polski 20 dni po zakończeniu misji.
W woj. podlaskim obecnie funkcjonuje 138 zakładów branży mięsnej. Spośród nich tylko 3 spełniają już standardy unijne (kategoria A). W grupie B1 (mają spełnić wymagane standardy do czasu integracji) znajduje się 77 zakładów. Pozostaje jeszcze grupa B2 (zakłady te muszą dostosować się do 2007 roku), w której znajduje się 12 firm. Pozostałe 40 firm to zakłady kategorii C, które zostaną zamknięte. Nie wystąpiły one o okresy przejściowe i nie dostosowują się do norm unijnych.
Lepiej przedstawia się sytuacja podlaskich mleczarni. Spośród 22 firm tej branży w kategorii A znajduje się już 7; w kat. B1 – 9; w kategorii B2 – 4 (dla mleczarni okres na dostosowanie upływa z końcem 2006 roku). Natomiast w grupie C znalazły się dwie firmy branży mleczarskiej.