To był pierwszy taki ranking, choć już po raz siódmy wyłoniliśmy „najlepsze firmy branży mięsnej”. Pierwszy – bo po raz pierwszy rozstrzygnięty już w Unii Europejskiej.
A choć podstawą do wyłonienia zwycięzców były wyniki ekonomiczne firm za ubiegły rok, to podczas dyskusji, która miała miejsce nie tylko w czasie konferencji towarzyszącej uhonorowaniu laureatów, ale i w kuluarach, problemy związane z działalnością naszych firm mięsnych na wspólnym, unijnym rynku, stały się wiodącym tematem. A i było o czym mówić, gdyż rynek mięsa, obok rynku mleka, najszybciej i w największym stopniu został ogarnięty unijnym oddechem. Oj, dzieje, się dzieje !- chciałoby się zawołać. Rozpoczęła się bowiem walka o rynek, nie tylko unijny, eksportowy, ale rozwijający się, wciąż bardziej wymagający i chłonny rynek krajowy. Kto potrafi najlepiej sprostać wyzwaniom nowoczesnego, konsumenckiego rynku i za swoją operatywność zostanie nagrodzony sukcesem? Kto zaś uwierzy, że przewagi cenowe załatwią wszystko i z czasem odejdzie w rynkowy niebyt ? Ożywienie na rynku i początek dobrej koniunktury to szansa dla wszystkich. Jakim sposobem wykorzystać nadarzające się „pięć minut branży mięsnej” – zastanawiali się więc uczestnicy naszej rankingowej uroczystości.
Zanim rozgorzała dyskusja, odbyła się miła uroczystość uhonorowania laureatów Rankingu. Z rąk Jerzego Pilarczyka, sekretarza stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi puchary ufundowane przez ministra rolnictwa otrzymali zwycięzcy rankingu: Maciej Duda, dyrektor generalny firmy, która zajęła pierwsze miejsce w Rankingu – Zakładów Mięsnych Duda S.A. z Grąbkowa, Marian Duda, prezes firmy, która uplasowała się na drugim miejscu – Zakłady Mięsne Duda-Bis z Sosnowca oraz Wojciech Mróz prezes Zakładów Mięsnych Mróz w Borku Wielkopolskim, które zajęły trzecie miejsce.
Zwycięzcy otrzymali również z rąk Andrzeja Babuchowskiego, wiceprezesa Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa puchary ufundowane przez prezesa Agencji. Pozostali laureaci otrzymali dyplomy wręczane przez Jana Cipiura, redaktora naczelnego wydawnictwa BOSS Informacje Ekonomiczne oraz Przemysława Chabowskiego, prezesa Polskiego Związku Producentów, Eksporterów i Importerów Mięsa, współorganizatora Rankingu, a także ekskluzywne nagrody rzeczowe ufundowane przez prezesa Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Atrakcyjną nagrodę rzeczową dla zwycięzcy Rankingu ufundował również polski przedstawiciel niemieckiej firmy "Heute", znanego producenta ciągów i urządzeń do czyszczenia i dezynfekcji w zakładach mięsnych.