Naukowcy z wrocławskiej Akademii Rolniczej postanowili skrzyżować białą gęś domową z dziką gęsią. Mięso takiej skrzyżowanej gęsi miałoby być zdrowe, a przede wszystkim chude i smaczne. Niestety, zdrowe gęsie mięso nie prędko zjawi się na półkach naszych sklepów. Na przeszkodzie bowiem stoi gęsia... wierność.
Okazało się, że gęsi mają wierność we krwi i tworzą stałe związki. Dzikie
gąsiory trzymają się stałych partnerek, a domowe gąski trudno nakłonić do skoku
w bok. Naukowcy potrzebowali aż trzech lat, żeby do eksperymentu namówić około
stu par. Te, które przystąpiły do badań, były hodowane w najlepszych warunkach.
Pozostałe gęsi mogą tylko żałować.
Gęsie samiczki jednak po swojemu
ślubowały gąsiorom i z wierności na korzyść doznań smakowych człowieka
rezygnować nie zamierzają. Chyba to nieprawda, że gęś głupia jest jak...
gęś?