W ciągu pierwszych dziewięciu miesięcy 2005 roku Dania wyeksportowała 2,36 milionów świń, o 41 % więcej niż w tym samym okresie 2004. Około 80 % tej sumy stanowiły prosięta (o wadze nie przekraczającej 50 kg). Pozostałe 20 % zaliczyć można do grupy sztuk cięższych. Wzrost eksportu odnotowano w obydwu kategoriach.
Większość żywca trafiła do Niemiec. W porównaniu z ubiegłym rokiem, do Niemiec sprzedano o blisko 1/3 więcej żywca. Zmniejszył się natomiast o 4 % udział tego kraju w całkowitym eksporcie duńskich świń. Spowodowane to było znacznym zwiększeniem w 2005 roku eksportu duńskiego żywca do Holandii, Włoch oraz Polski. Wysokie ceny ziemi i restrykcyjne prawo wpływają znacząco na koszty produkcji w Danii, co skłania wielu farmerów do wysyłania prosiąt z przeznaczeniem na tucz końcowy i ubój do Niemiec i Polski gdzie koszty chowu są wyraźnie niższe.
Praktyka ta wpływa na obniżenie wielkości uboju w Danii. W okresie styczeń – listopad 2005 roku ubito o 2 % mniej świń niż w tym samym okresie roku ubiegłego. Wraz ze spadkiem uboju, obniżył się również eksport duńskiej wieprzowiny.