XLII DNI PRZEMYSŁU MIĘSNEGO połączone z ogłoszeniem wyników KONKURSU pt. „Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym” JESIEŃ 2014 odbędą się 4 grudnia w Warszawie przy ul. Czackiego 3/5 w Domu Technika NOT.
Konkurs od początku swojego istnienia (1993 r.) organizowany jest przez Instytut pod patronatem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
W jesiennej edycji brało udział 37 zakładów mięsnych i drobiarskich z całej Polski. Poddano ocenie blisko 140 produktów mięsnych. Wyróżnieni zostaną tylko najlepsi producenci i najwyższej jakości przetwory mięsne w Polsce. Wszystkie produkty i najlepsze zakłady będą zaprezentowane konsumentom podczas wystawy. Nagrodzone produkty będą mogły być oznakowane znakiem towarowym PRODUKT NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI, znakiem rozpoznawalnym przez konsumentów.
Ponadto 4 grudnia 2014 r. w godzinach 10.00-14.00 odbędzie się Seminarium pt. „Aktualne problemy oceny surowca, znakowania i dystrybucji produktów mięsnych.”
Natomiast po godzinie 14.00 ogłoszone będą wyniki XLII KONKURSU „Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym” połączone z degustacją nagrodzonych produktów.