Od momentu ujawnienia nieprawidłowości przy produkcji wędlin w Constarze minęło pół roku, w tym czasie zakłady przeszły szereg audytów - powiedział PAP w czwartek prezes Constaru dr. Jacek Leonkiewicz. W okresie od maja do końca listopada br. Constar SA podlegał 24 kontrolom służb weterynaryjnych szczebla wojewódzkiego i powiatowego.
Prezes wyjaśnił, że zakład uzyskał prawa eksportu mięsa na rynek amerykański dzięki pozytywnym wynikom audytu przeprowadzonego przez przedstawiciela Departamentu Rolnictwa, Bezpieczeństwa Żywności i Inspekcji Sanitarnej USA. Audyt przeprowadziły też w czerwcu br. ukraińskie służby weterynaryjne Ukrainy.
Leonkiewicz podkreślił, że zakład kontrolowali także unijni inspektorzy z Biura Żywności i Weterynarii UE. Pozytywne oceny otworzyły drogę dla produktów Constaru na rynek wspólnotowy.
Obecnie sprzedaż starachowickich zakładów wynosi 60 proc. wielkości sprzed kryzysu. Zakłady sprzedają obecnie ok. 45-50 ton wędlin dziennie. Nie ma natomiast problemów ze sprzedażą mięsa.
W kwietniu tego roku w związku z wykryciem nieprawidłowości przy produkcji wędlin Constar na kilka dni przerwał ich produkcję, wycofał także swoje wyroby ze sklepów. Nieprzestrzeganie procedur przy produkcji żywności negatywnie zostało ocenione przez media i klientów firmy, co spowodowało gwałtowny spadek sprzedaży i utratę rynku.