„Boom” zakupowy już za nami – mówią w zakładach mięsnych. Stąd i ceny w większości firm spadają, ale jak na razie nie więcej niż o 10 groszy. Najczęstsza stawka to 3 złote za kilogram żywca. Nikt już nie kusi cenami, bo to co kupuje się teraz trafia tylko pod zamówienia na świeże mięso. Na produkcję wyrobów czasu już nie ma.
1. tuczniki wg wbc zł/kg
ceny skupu netto
S 4,40 – 4,60
E 4,20 – 4,59
U 4,00 – 4,41
R 3,80 – 4,29
O 3,50 – 3,79
P 2,90 – 3,30
Za klasę „R” firmy płacą od 3 złotych 80 groszy nawet do 4 złotych 40 groszy. Ale tak wysokie stawki znaleźliśmy tylko tam gdzie na pieniądze czeka się najdłużej.
2. prosięta zł/parę
targowiska
woj. mazowieckie 130 – 200
woj. opolskie 130 – 200
woj. kujawsko-pomorskie 140 – 190
woj. małopolskie 130 – 280
Zainteresowanie prosiętami rośnie, ale ceny nadal niskie. Powyżej 200 złotych za parę prosiąt trzeba zapłacić tylko w Małopolsce.