Po dwóch tygodniach stopniowej obniżki ceny wieprzowiny w tym tygodniu lekko drgnęły w górę. Zdaniem maklerów spadła trochę w ostatnim czasie podaż żywca, co przy ustabilizowanym popycie spowodowało niewielkie podwyżki notowań.
Półtusze wieprzowe kl. R wystawiane są ostatnio na giełdach po 4,6 – 4,8 zł
za kg, czyli w takiej samej cenie jak przed rokiem.
Szynka, która w
ubiegłym tygodniu była dostępna po 6 zł za kg, teraz oferowana jest po 6,16,5 zł
kg. Oprócz szynki poszukiwane są tanie mięsa wieprzowe, tłuszcze i podroby Ceny
tych surowców wzrosły, np. smalcu o 10 gr na kilogramie.
ARR
zdecydowała się organizować od połowy października tylko raz w tygodniu przetarg
(dotychczas odbywał się dwa razy) na półtusze mrożone z rezerw agencyjnych.
Ostatnio mięso to cieszyło się sporym powodzeniem, a wylicytowana średnia cena
przekraczała 3,5 zł kg (przy wywoławczej 2,2 i 2,8 zł za
kg).
Rośnie podaż wołowiny. Krowy schodzą z pastwisk i część ich
trafia do ubojni. Na razie ceny wołowiny są ustabilizowane. Największym
powodzeniem cieszy się mięso drobne kl. II oraz flaki.
Ceny drobiu
w minionym tygodniu nie zmieniły się. Filety z piersi kurczaka dostępne są na
giełdach poniżej 12 zł za kg, a ceny poszukiwanego ostatnio udźca indyka
zaczynają się już od 4,5 zł kg.