Czy przed integracją czy już po rynek wieprzowiny wygląda tak samo? Przynajmniej takie same są ceny skupu. Za kilogram żywca rolnicy dostają około 4 zł. Świń jest mało, ale to wcale nie oznacza szybkich podwyżek – mówią przetwórcy. Nawet jeśli ceny miały by jeszcze wzrosnąć to już minimalnie i będzie to rozłożone na wiele miesięcy.
Szybciej niż do podwyżek nasze zakłady przymierzają się do importu. Już teraz sprowadzają np. elementy wieprzowe z Danii. Jeśli ceny skupu na krajowym rynku wzrosną wzrośnie także import, bo i tak za żywiec nasi rolnicy dostają niewiele mniej niż w innych krajach Unii.
Zaczął się dobry czas dla przetwórców. Maj to nie tylko początek sezonu grillowego ale także czas komunii.
Za najwyższą klasę E zakłady płacą ponad 5 zł za kilogram. Od pierwszego maja do ceny netto doliczany jest nie 3 – ale 5 –procentowy podatek VAT. Wyraźnie zdrożały już za to prosięta sprzedawane na targowiskach. Nie ma już województwa gdzie cena maksymalna nie dochodziła by do 200 zł za parę.