Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny wieprzowiny na giełdach towarowych nieznacznie spadły

6 sierpnia 2004

W tym tygodniu ceny wieprzowiny na giełdach towarowych nieznacznie spadły, ale - zdaniem maklerów - przyczyną nie jest większa podaż żywca na rynku, a raczej bardzo mała sprzedaż mięsa. Zostaje przede wszystkim szynka, karkówka i łopatka.

Za kilogram świeżej szynki z kością trzeba zapłacić 7,80 zł, ceny schabu wahają się w zależności od regionu kraju od 11,50-12,50 zł. Tanieje towar mrożony, mimo to chętnych na niego nie ma. Mrożony schab bez kości można już kupić po 16,20 zł prawie o 2 zł taniej niż półtora tygodnia temu.

Poszukiwane są natomiast mięsa drobne klasy drugiej do przetwórstwa i boczek, głównie z przeznaczeniem na rynek ukraiński. Ceny boczku spadły już poniżej 6 zł za kilogram.

Zdaniem Barbary Węgiel z Internetowej Giełdy Netbrokers w Krakowie - trudno przewidzieć, co będzie się działo na rynku za tydzień, na razie nawet kilkudniowa prognoza graniczy z cudem.

Nie ma problemów ze sprzedażą są tłuszczów, słoniny i podgardla. Dlatego ceny wzrosły, w przypadku tłuszczów miękkich nawet o 1/4.


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę