Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny - Wieprzowina

25 sierpnia 2010
Nie więcej jak 1 euro i 15 eurocentów trzeba zapłacić za kilogram tuczników z zachodnioeuropejskim rodowodem.
Cena więc kusząca, a jakość gwarantowana, niewspółmierna do tego, co dzieje się na naszym podwórku – komentują przetwórcy. I korzystając z dobrego dla nich przelicznika euro, ściągają świnie z Danii czy Holandii. Analogicznie jest w przypadku samego mięsa. Co powoduje to na polskim rynku – nietrudno zgadnąć.

Magazyny pełne towarów i rozpaczliwe poszukiwanie kupców. Kto zgromadził zapasy, z myślą o większej, wakacyjnej sprzedaży, teraz ma problem. Cenom daleko do satysfakcjonujących, a potencjalni nabywcy mają w czym wybierać. I wybierają. Przede wszystkim świeże elementy z importu. Stawki atrakcyjne, bo dorównują i tak juz tanim towarom krajowym, a często można znaleźć i tańsze oferty. Wszystko zależy jednak od kursu euro, a ten na razie sprzyja obniżkom. Cena kilograma schabu, zaledwie w ciągu dwóch dni spadła blisko o złotówkę. Co nie oznacza, że za chwilę nie będzie odwrotnie.

SCHAB
giełdy towarowe      zł/kg
z kością 8,50 – 10,80
bez kości 13,00 – 14,00

Drożeją za to zwykle najtańsze elementy. To raczej rodzaj spekulacyjnych zakupów, niż oznaki prawdziwego zapotrzebowania – komentują maklerzy. Więcej od 20 do 40 groszy trzeba więc zapłacić za tłuszcze, słoninę czy skórki. Ale czy takie ceny przyciągną chętnych zza wschodniej granicy?

OFERTY SPRZEDAŻY
giełdy towarowe      zł/kg
tłuszcze  1,80  +40gr
słonina   2,30  +30gr
skórki    1,20  +20gr


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę