Ostatnie tygodnie w handlu wieprzowiną obfitowały w wysokie ceny i narzekania kupujących. Ten tydzień ma przynieść odmianę. Do piątku popyt utrzymywała się na zadowalającym poziomie, a teraz handlowcy liczą na zwiększenie ilości transakcji z dostawami w przyszłym tygodniu. A wszystko za sprawą zarówno spadających na zachodzie cen, jak i korzystnego dla nas kursu euro. Już teraz na naszym rynku odczuwalne są spore spadki.
Tańsza wieprzowina na zachodzie europy, to przede wszystkim efekt dotychczasowych wysokich cen w tamtejszych punktach skupu. Producenci zaczęli odstawiać więcej tuczników, a popyt utrzymał się na podobnym poziomie.
Na obniżki i to znaczne, nie trzeba było długo czekać. Sprowadzane z Belgii czy Holandii półtusze, jeszcze w ubiegłym tygodniu kosztowały ponad 8 złotych za kilogram.
Półtusze wieprzowe – giełdy towarowe
ceny transakcyjne zł/kg
importowane
teraz 7,60
tydzień temu 8,10
krajowe kl. E
teraz 6,90 – 7,20
tydzień temu 6,90 – 7,40
Dzisiaj jest taniej nawet 50 groszy. To jeszcze nie przełożyło się na ceny naszego surowca – krajowe półtusze w klasie E nadal kosztują powyżej 7 złotych, ale zdaniem maklerów obniżki to kwestia dni.
Tymczasem spore spadki towarzyszą cenom poszczególnych elementów z importu. Do piątku za kilogram karkówki z kością przetwórcy płacili blisko 10 złotych – dzisiaj transakcje zawierane są na 9 złotych.
Wieprzowina – import – giełdy towarowe
ceny transakcyjne zł/kg
karkówka z kością
teraz 9,00 – 9,20
tydzień temu 9,60 – 9,90
schab bez kości
teraz 14,80 – 15,00
tydzień temu 15,30 – 15,70
Podobnie spadają ceny jednego z najdroższych mięs – schabu. Tańsze są także mięsa produkcyjne.