Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny - Wieprzowina

1 lipca 2009
Bardzo drogi, ale i bardzo owocny tydzień.
Rynek wieprzowiny przeżywa największą od miesięcy hossę. Z każdą chwilą przybywa zamówień. Jak długo potrwa to handlowe eldorado trudno powiedzieć, bo w pełnym rozkwicie przeszkadzają wciąż rosnące ceny. Ale to nieuniknione.

Najważniejszy powód to wyraźny brak żywca. Mniejsza ilość tuczników na krajowym rynku sprawia, że wiele zakładów szuka surowca z importu.

A tu spotyka je niemiła niespodzianka, bo producenci w Belgii i Holandii też narzekają na brak tuczników. To sprawia, że z tygodnia na tydzień podnoszą stawki i są nieugięci w negocjacjach.

Jeśli dodamy do tego wzmożone zakupy, wysoki kurs euro i pogodę sprzyjającą większej konsumpcji wieprzowiny – otrzymamy prosty rachunek – na tańsze mięso przyjdzie jeszcze długo poczekać.

krajowe kl. E i U
oferty sprzedaży            6,90 – 7,70
importowane    
    ceny transakcyjne        8,00 – 8,10
    oferty sprzedaży        8,00 – 8,20

Ale przetwórcy muszą mieć odpowiednią ilość surowca do przerobu, więc akceptują wszystkie stawki. W tym tygodniu za kilogram krajowych półtusz w klasie E trzeba zapłacić około 7 i pół złotego, transakcyjne stawki za półtusze z importu przekroczyły 8 złotych, a mimo to każda sprowadzana ilość sprzedawana jest od razu.

Wieprzowina – import
giełdy towarowe
ceny transakcyjne        zł/kg
szynka z kością        8,70 – 8,80
karkówka z kością    9,80 – 9,90
schab bez kości        15,70 – 15,80

Podobnie jak wszelkie partie schabu czy szynki. Minimalnie mniejsze jest zainteresowanie karkówką.


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę