Tydzień temu wszyscy zastanawiali się w którą stronę pójdzie rynek wieprzowiny, teraz odpowiedź jest już pewna – tylko w górę. Większość firm już zdecydował się na podwyżki. Jak przekonują przetwórcy handel zaakceptował wyższe stawki więc i ubojnie mogły pozwolić sobie na zmiany w cennikach. Chociaż prawdę mówiąc innego wyjścia po prostu nie mają.
Wiele zakładów ratuje się importem, ale przy wysokim kursie euro z reguły są to tylko ilości uzupełniające. Podczas gdy bazą wciąż postaje krajowa produkcja.
W punktach skupu stawka 5 złotych za kilogram zagościła już na dobre.
tuczniki wg wbc zł/kg
S 6,50 – 6,75
E 6,40 – 6,70
U 6,20 – 6,43
R 5,90 – 6,16
O 5,35 – 5,72
P 4,83 – 5,52
W klasyfikacji poubojowej klasa „S” kosztuje dziś najczęściej powyżej 6 i pół złotego za kilogram. Granicę 6 złotych przekracza nawet klasa „R”. Porównując z ubiegłym rokiem stawki są o ponad złotówkę wyższe.
prosięta zł/parę
targowiska
woj. lubelskie 300 – 400
woj. mazowieckie 300 – 440
woj. łódzkie 300 – 500
woj. śląskie 320
woj. pomorskie 320 – 380
woj. świętokrzyskie 320 - 450
woj. małopolskie 400 – 500
Znacznie drożej jest także na targowiskach, wg GUS para prosiąt wyceniana jest teraz średnio na 360 złotych, to ponad dwa razy wyżej niż w 2008.