Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny - Wieprzowina

23 czerwca 2009
Tydzień temu wszyscy zastanawiali się w którą stronę pójdzie rynek wieprzowiny, teraz odpowiedź jest już pewna – tylko w górę.
Większość firm już zdecydował się na podwyżki. Jak przekonują przetwórcy handel zaakceptował wyższe stawki więc i ubojnie mogły pozwolić sobie na zmiany w cennikach. Chociaż prawdę mówiąc innego wyjścia po prostu nie mają.

Wiele zakładów ratuje się importem, ale przy wysokim kursie euro z reguły są to tylko ilości uzupełniające. Podczas gdy bazą wciąż postaje krajowa produkcja.

W punktach skupu stawka 5 złotych za kilogram zagościła już na dobre.

tuczniki wg wbc   zł/kg
S 6,50 – 6,75
E 6,40 – 6,70
U 6,20 – 6,43
R 5,90 – 6,16
O 5,35 – 5,72
P 4,83 – 5,52

W klasyfikacji poubojowej klasa „S” kosztuje dziś najczęściej powyżej 6 i pół złotego za kilogram. Granicę 6 złotych przekracza nawet klasa „R”. Porównując z ubiegłym rokiem stawki są o ponad złotówkę wyższe.

prosięta          zł/parę
targowiska
woj. lubelskie      300 – 400
woj. mazowieckie    300 – 440
woj. łódzkie        300 – 500
woj. śląskie        320
woj. pomorskie      320 – 380
woj. świętokrzyskie 320 - 450
woj. małopolskie    400 – 500

Znacznie drożej jest także na targowiskach, wg GUS para prosiąt wyceniana jest teraz średnio na 360 złotych, to ponad dwa razy wyżej niż w 2008.


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę