Ostatnie dni przynoszą bardzo wyraźne podwyżki cen mięsa w zachodnich krajach Unii Europejskiej. W ubiegłym tygodniu zwyżki objęły tylko karkówkę, bo u naszych sąsiadów sezon grillowy już w pełni. Kilogram w przeliczeniu na nasz rynek zdrożał nawet o 80 groszy. Teraz mięso z kością kosztuje przynajmniej 7,5 złotego. W ślad za karkówką poszła w górę cała reszta.
I taniej raczej nie będzie, bo o nadchodzącej świńskiej górce w całej Europie mówi się już od listopada, tylko nikt nie wie, kiedy to nastąpi.
Pierwsze sygnały mówią o przełomie maja i czerwca. Taka sytuacja może ograniczyć import, ale do czasu. Gdy na naszym rynku zabraknie konkurencyjnych ofert, ubojnie zaczną podnosić ceny krajowego towaru i znów zrobi się luka dla mięsa z Europy Zachodniej.
Duże różnice widoczne są w cennikach półtusz wieprzowych. Krajowe w klasie E są wyceniane na 5,5 złotego za kilogram, ale można je kupić nawet o 20 groszy taniej. Importowane są średnio o złotówkę droższe.
Ceny półtusz wieprzowych zł/kg
kraj import
klasa E 5,30 – 5,50 6,30
klasa U 5,10 6,10