Ci, którzy spodziewali się większej sprzedaży i niższych cen w poświątecznych tygodniach, przeliczyli się. Handlu praktycznie nie ma, a mięso zaczyna się odkładać w już i tak pełnych magazynach. Producenci wędlin też mają spore zapasy, więc z zakupami się nie spieszą. Podobnie sklepy – chcą najpierw pozbyć się asortymentu kupionego na święta.
Sytuację na rynku mógłby poprawić spadek cen, ale te uparcie trzymają poziom sprzed dwóch tygodni. I pewnie nieprędko zacznie się ruch w dół, bo na zachodzie europy wciąż drogo.
Najgorsza sytuacja jest z elementami szlachetnymi. Popyt na nie jest praktycznie zerowy. Po dłuższych poszukiwaniach chętnych udaje się znaleźć jedynie na schab i nieznaczne ilości karkówki. O kupnie łopatki niewielu chce rozmawiać.
Elementy wieprzowe – giełdy towarowe
ceny transakcyjne zł/kg
łopatka 5,00 – 5,15
karkówka bez kości 6,70 – 6,90
schab 13,50 – 13,60
Półtusze wieprzowe
chłodzone zł/kg
kl. E i U 4,50 – 5,70
kl. R 4,10 – 5,10