Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny - Wieprzowina

12 marca 2008
Zdecydowany wzrost zakupów i coraz wyższe ceny – tak wyglądają ostatnie dni na giełdach handlujących mięsem. Ale nikt nie jest tym specjalnie zdziwiony. Powodów jest wiele. Po pierwsze nieprzerwanie od dwóch tygodni rosną ceny wieprzowiny na zachodzie europy. Niemieccy przetwórcy ograniczyli w zeszłym roku produkcję i teraz wykupują sporą część belgijskiego i duńskiego surowca. A to napędza ceny.

Po drugie za pasem mamy Wielkanoc i wzmożony popyt zarówno na elementy szlachetne, jak i część mięs typowo produkcyjnych. Jednak, mimo sporych podwyżek w ciągu tygodnia sięgających złotówki za kilogram, transakcje są zawierane i to na duże ilości surowca. Przetwórcy kupują, bo do przyszłej środy, kiedy handel zostanie zawieszony na czas świąt, daleko i cenniki najprawdopodobniej jeszcze wzrosną.

Drożeją przede wszystkim najbardziej poszukiwane elementy. Za kilogram schabu z importu trzeba zapłacić ponad 14 złotych, to o 60 groszy więcej niż w ubiegłym tygodniu. Zdrożały też: karkówka bez kości i półtusze w klasie E. Ceny nie zmieniła mniej popularna w czasie Wielkanocy łopatka.

Wieprzowina – giełdy towarowe
ceny transakcyjne            zł/kg
schab                 13,80 – 14,20
szynka                10,20 – 10,60
karkówka bez kości          7,20 – 7,50

półtusze kl. E            
bez głów, import               6,10 – 6,20
z głowami, kraj                  5,80 – 6,00


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę