Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny - Wieprzowina

4 stycznia 2008
Strach konsumentów przed ptasia grypą i mniejszy skup trzody w świątecznym okresie spowodowały, że wieprzowina ma swoje pięć minut. Po słabszych ostatnich miesiącach roku, końcówka grudnia i pierwsze dni stycznia to duże ożywienie w handlu. Wieprzowina w szybkim tempie znika nie tylko ze sklepowych półek, ale przede wszystkim z zakładów. Po raz pierwszy od września można mówić o pustych magazynach. Na rynku jest dosyć nerwowo – mówią maklerzy i dodają, że taki stan akurat ich cieszy, bo lepiej poszukiwać towaru niż nie handlować wcale.

Braki w krajowym mięsie uzupełniane są przez importerów. Na pniu sprzedawane są półtusze. Kupujący wolą nawet duńskie czy belgijskie, bo w ostatnich dnia są one tańsze od krajowych nawet 20 – 30 groszy za kilogram. Za kilogram krajowych trzeba zapłacić około 6 złotych. Cena importowanych nie dochodzi do tego pułapu.

Schab i łopatka to główne obok półtusz poszukiwane na rynku elementy wieprzowe. Łopatkę kupują przede wszystkim zakłady jako jeden z elementów do produkcji wędlin szynkowych. Kilogram kosztuje około niecałe 5, jest więc tańszy od szynki ponad 2 i pół złotego.

Elementy wieprzowe - ceny transakcyjne    zł/kg
              kraj       import

schab    10,00 – 16,00    13,00 – 14,00
szynka    7,80 – 13,00    6,50 – 6,60
łopatka    6,50 – 9,80    4,80 – 4,90


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę