Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny - Wieprzowina

9 listopada 2007
Są już pierwsi szczęśliwcy. Na razie to 28 przedsiębiorców, którym znaleźli się w gronie przystępujących do prywatnego przechowywania mięsa. Chętnych było więcej, ale Agencja Rynku Rolnego sporo wniosków odrzuciła. Jak komentują maklerzy – nie zawsze słusznie. Trzeba więc jeszcze trochę poczekać na efekty. A na razie podwyżki cen mięsa są widoczne na zachodzie.

Najbardziej drożeje karkówka. Nawet o 10 - 15 eurocentów za kilogram. Interes powinien się opłacać, bo po 5 miesiącach składowania nastanie akurat sezon grillowy. A wtedy ze zbytem mięsa nie powinno być problemów. Już same dopłaty są sporą rekompensatą za składowanie. Bez nich i tak mięso leżałoby przecież w magazynach.

Stawki za przechowywanie mięsa są dużo wyższe niż ceny rynkowe w całej Unii Europejskiej. Najwięcej przedsiębiorcy mogą otrzymać za składowanie najlepszych elementów.

DOPŁATY ZA PRZECHOWYWANIE MIĘSA
 ( 3 miesiące)  e/t
szynka, łopatka, schab, karkówka    337

półtusze wieprzowe                  278
boczek                              164



POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę