Co roku o tej porze na giełdach towarowych wrzało. Klienci na potęgę kupowali mięso, żeby zabezpieczyć się przed sezonem wakacyjnym. Teraz jest zupełnie inaczej. Chłodnie wprost pękają w szwach, a chętnych nie ma. Trudno mówić nawet o cenach, bo w tej sytuacji bardzo łatwo negocjować w dół. Szczególnie jeśli chodzi o mniejsze ilości chłodzonego mięsa do natychmiastowej produkcji.
W magazynach jest tyle towaru, że na każdym kilogramie można wytargować nawet złotówkę niżej – komentuje Zbigniew Solecki z giełdy Rol Petrol w Łodzi. Jeśli już coś się sprzedaje to właściwie tylko łopatka i karkówka. Coraz większy problem stanowią mrożone półtusze wieprzowe z agencyjnych rezerw. Upływa ich termin przydatności, ale chętnych brak.
ŚREDNIE CENY PÓŁTUSZ WIEPRZOWYCH zł/kg
mrożone
(z rezerw ARM) 3,60
chłodzone
klasa E 4,80
klasa U 4,60
klasa R 4,40
Zakłady wyceniają ten towar na 3 złote 60 groszy za kilogram, ale i tu, jeśli znalazłby się klient, cena jest do negocjacji. W tym tygodniu o 10 groszy zdrożały jedynie półtusze chłodzone.