Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny - Mięso

21 lipca 2010
I dalej nic. Zero popytu, zero handlu. Za to wielkie zapasy. Rynek mięsa nie znosi upałów. Mimo oczekiwań, przewidywań i pragnień, bardzo trudno znaleźć klientów. A jeszcze trudniej mówić o cenach. Komentują maklerzy giełd towarowych.

Tak jest chociażby w przypadku półtusz wieprzowych, które w obrocie pojawiają się od pewnego czasu niezwykle rzadko. Kto potrzebuje tego towaru, załatwia zakupy na lokalnym rynku. Zupełnie nie sprzedają się mięsa drobne, choć przetwórcy liczyli, że wakacje – jak co roku – wymuszą większe zapotrzebowanie. Ale jak widać, produkcja kiełbas stoi w miejscu. Podobnie jak ceny, choć ich rozpiętość jest bardzo duża. Najpopularniejsza dwójka wieprzowa kosztuje maksymalnie 5 złotych za kilogram.

MIĘSA DROBNE
klasa II
50/50      1,20 – 5,00
60/40      3,80 – 5,00
80/20      5,00 – 8,20

Nieco lepiej wygląda sytuacja na rynku najszlachetniejszych elementów. Firmy zaczęły dokupywać świeżą karkówkę czy schab na bieżące potrzeby, ale i tu bez żadnych rewelacji. W ofertach sporo mięsa z importu. A stawki bardzo zbliżone do krajowych cenników. I tak na przykład łopatka kosztuje nie więcej jak 6 złotych. Szynka niewiele ponad 7,5 złotego.

MIĘSO WIEPRZOWE
z kością
łopatka   5,70 – 6,00
szynka    7,30 – 7,60


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę