Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny - Mięso

6 listopada 2009
Handel wieprzowiną wciąż trudno nazwać handlem.
A mimo to, ceny rosną. To przede wszystkim „ zasługa” wyższego kursu euro.
Średnio o 10 groszy podrożały półtusze wieprzowe. Kilogram importowanych klasy E bez głowy kosztuje maksymalnie 6 złotych 40 groszy. Podwyżki objęły także schab, szynkę, karkówkę i łopatke.

WIEPRZOWINA z importu
giełdy towarowe
ceny transakcyjne zł/kg
półtusze kl.E    6,35-6,40
schab b/k    12,70-12,80
szynka    z/k    7,30-7,35
karkówka z/k    7,30-7,40
łopatka    z/k    5,80-5,85

Niektóre zakłady przetwórcze już zrobiły zakupy do świątecznej produkcji. Schab sprowadzany z Hiszpanii i Portugalii kupowały o 40-50 groszy taniej niż teraz. Ale spora część przedsiębiorstw jeszcze czeka. Dlatego pomimo obecnego zastoju, maklerzy prognozują, że jeszcze w listopadzie będą widoczne wzmożone zakupy przetwórców, a wieprzowina jeszcze zdrożeje.

Nie ma zainteresowania tłuszczami, ani mięsami drobnymi, które są przynajmniej o kilkadziesiąt groszy droższe wobec oczekiwań potencjalnych klientów


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę