europejskie forum rolników 2025

Ceny - Mięso

8 października 2009
Na rynku mięsnym brak popytu obniża ceny.
Najbardziej tanieje, to co w cennikach zwykle znajduje się na samej górze, czyli schab, szynka, karkówka. Trochę mniej mięsa drobne-mówi Mirosław Ossowski z łódzkiej giełdy Agrohandel.

Nie opłaca się teraz import półtusz wieprzowych z zachodu , bo są droższe od naszych. Krajowe, pełne klasy E kosztują maksymalnie 6 złotych za kilogram. Klasa S, którą oferuje się w niewielkich ilościach jest o 20 groszy droższa.

PÓŁTUSZE WIEPRZOWE
 ceny transakcyjne zł/kg                          
kl. S        6,10 - 6,30
kl. E        5,90 - 6,10
kl. U        5,70 - 5,90

Najmniejszy popyt jest teraz na karkówkę. Skończył się sezon grillowy, a zakupów na zapasy świąteczne zakłady jeszcze nie robią. Dlatego tu widać największy spadek cen.

Kilogram karkówki z importu kosztuje teraz średnio 10 złotych, krajowa jest o 1 złoty droższa. Brak też większego zainteresowania łopatką, schabem i szynką. W ciągu tygodnia przeceny sięgnęły 40 groszy za kilogram.

WIEPRZOWINA
ceny transakcyjne zł/kg
karkówka    10,0 - 11,0
łopatka        5,8
schab b/k    12,5 - 13,5
szynka b/k    9,5 - 9,8
szynka z/k    6,5 - 7,0

Natomiast poszukiwane są tylko tłuszcze, cena lekko rośnie, bo ze względu na niewielkie uboje, zapasów nie ma. W kraju kosztują od 2, 20 do 2,80 groszy, droższe są przy eksporcie na rynek wschodni.

TŁUSZCZE DROBNE TWARDE
ceny transakcyjne zł/kg
rynek krajowy    2,2 - 2,8
rynek wschodni    2,9 - 3,0

Rośnie także popyt na głowy i ogony, a to zwiastuje ożywienie w handlu z Dalekim Wschodem.


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę