MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Ceny - Mięso

16 września 2009
Ani obniżanie cen, ani coraz większa skłonność do szybkich negocjacji. Nic nie jest w stanie wstrząsnąć rynkiem mięsa. Jak było spokojnie, tak jest. Wszyscy chcą sprzedać, nikt nie chce kupić.

To kompletny brak apetytu na cokolwiek – komentują maklerzy. W magazynach coraz bardziej rosną więc góry mięsa. I tak już ogromną, krajową ofertę wciąż uzupełnia import. A ceny? Trudno nawet o nich mówić.

Surowiec sprowadzany zza zachodniej granicy kosztuje podobnie jak polski. Również i w tym przypadku mamy do czynienia z przecenami – mówi Jarosław Ogorzewski z giełdy Agrohandel. Na przykład łopatka w ciągu zaledwie dwóch tygodni staniała o 50 groszy za kilogram.

Teraz można ją kupić nawet poniżej 6 złotych. Największe różnice w cenach schabu. Tu stawka zależy od obróbki.

CENY MIĘSA Z IMPORTU zł/kg
łopatka    5,90 –  6,10       
karkówka  10,20 – 10,50
schab     12,60 – 15,00

Jedynym wyjątkiem są tłuszcze, które choć bardzo nieznacznie, ale jednak drożeją. To efekt sprzedaży na Ukrainę nieco większych ilości tego towaru, niż zazwyczaj.


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę