Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny - Mięso

2 września 2009
Dzień jak co dzień.
Rynek mięsa dalej pogrążony w bezruchu. I wydaje się, że przez najbliższe dwa tygodnie nic się nie zmieni. Zwykle o tej porze roku wydatki na karkówkę zajmują wydatki szkolne.

Nikt więc nie spodziewa się cudów i czeka na jesienne ożywienie. A na razie ceny idą w dół. Nie bez znaczenia jest też import, który stanowi poważna konkurencję dla krajowych ofert.

Na przykład kilogram karkówki sprowadzanej z Hiszpanii można już kupić po 10 złotych 20 groszy. Tymczasem polska kosztuje 11,5 złotego.

CENY KARKÓWKI     zł/kg
bez kości
Hiszpania  10,20
Belgia     10,80
Niemcy     10,80
Dania      11,20
Polska     11,50

Ale jak to czasami bywa, cena nie zawsze idzie pod rękę z jakością. Towar trzeba kupować ze sprawdzonego źródła. Niektóre firmy lubią stosować podstępne praktyki, tak jak nastrzykiwanie mięsa wodą, co przy obróbce stwarza poważne problemy. Słyną z tego Hiszpanie. Ale w Belgii czy Holandii nikt nie pozwoliłby sobie na taki ruch.

Bezkonkurencyjne są także ceny importowanego schabu. Sprowadzany z zachodu Europy kosztuje maksymalnie 14,5 złotego za kilogram. Krajowy nawet 16.

CENY SCHABU   zł/kg
bez kości
import   13,0 – 14,5
kraj     13,8 – 16,0


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę