Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny - Mięso

29 lipca 2009
Doniesienia z mięsnego frontu nie satysfakcjonują żadnej ze stron – ani przetwórców, ani sieci handlowych, ani też maklerów.
O konsumentach nie wspominając. Produkcja w zakładach mięsnych spada. Licząc średnio – firmy wykorzystują teraz zaledwie 30% swoich możliwości. I to nie za sprawą braku surowca, ale...zainteresowania.

Rynek chwieje się w rytmie zmian walutowych. Każde, nawet najmniejsze „drgnięcie” euro, powoduje natychmiastową zmianę w cennikach i budzi spore wątpliwości. Bo jaki będzie kurs euro w momencie zapłaty za towar, tego nie wie nikt. Import przypomina więc grę w ruletkę.

A handel na naszym podwórku pozostawia wiele do życzenia. Nie sprzedają się ani półtusze, ani szynka, ani też tak popularna w sezonie grillowym karkówka.

Sporadycznie sprzedają się mięsa drobne. Przede wszystkim używane do produkcji wędlin. Krajowe kupowane są chętniej niż te sprowadzane z Irlandii, Danii czy Niemiec.

Najpopularniejsza jest tak zwana „dwójka”.

MIĘSA DROBNE       zł/kg
Klasa I         10,00 – 11,50
Klasa II 50/50   3,80 – 6,50
Klasa II 60/40   6,50 – 7,20
Klasa III        7,00 – 10,00
Klasa IV       2,50 – 4,90


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę