Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny - Mięso

22 lipca 2009
To zaledwie połowa możliwości przerobowych – komentują maklerzy wielkość produkcji w zakładach mięsnych.
Firmy pracują na „pół gwizdka”, bo więcej sprzedać się nie da. Po pierwsze – wakacje, po drugie – upały, po trzecie – kryzys i wreszcie niewielka zasobność portfeli.

Nie straszny więc nam świński dołek, bo choć pogłowie żywca wciąż jest rekordowo niskie, i tak wystarcza, aby pokryć krajowe zapotrzebowanie. A ewentualne braki są uzupełniane towarem z importu, przede wszystkim z Niemiec, Belgii i Hiszpanii.

Kurs euro sprzyja zakupom, ceny są więc konkurencyjne, i nie pozwalają na zwyżki w krajowych cennikach. Dla porównania kilogram krajowej szynki kosztuje przynajmniej 11 złotych. Importowanej nie przekracza 10,5 złotego. Jeszcze większe różnice cen dotyczą schabu.

WIEPRZOWINA  
ceny minimalne zł/kg
szynka          
kraj      11,00
import    10,40
schab
kraj      14,00
import    12,80

Dopiero przyszły tydzień może przynieść zmiany. Jeśli dopisze pogoda, rolnicy ruszą na pola, żeby zebrać zboże, a wtedy punkty skupu żywca zaczną świecić pustkami.


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę