Wakacje zmieniają apetyty na mapie. W dużych miastach chętnych do zakupu mięsa coraz mniej. Nad morzem i w górach - wręcz przeciwnie. Ale zmiany w cennikach niewielkie. Stawki podobne jak przed tygodniem.
Żywca na rynku wciąż mało, niektóre przetwórnie ratują się wiec importem surowca, który niekiedy pokrywa nawet połowę zapotrzebowania. Staniało euro i od razu widać to w cennikach.
Średnie ceny schabu wynoszą teraz 15 złotych za kilogram, karkówki 12,5 złotego. Za elementy z kością trzeba zapłacić poniżej 10 złotych.
PÓŁTUSZE kl.E zł/kg
ceny transakcyjne
importowane (bez głowy) 7,60
krajowe (z głową ) 7,00-7,30
Półtusze importowane klasy E to wydatek 7,60 złotych za kilogram, polskie są o kilkadziesiąt groszy tańsze. Spadło zainteresowanie mięsami drobnymi, a także tłuszczami.
TŁUSZCZE zł/kg
ceny transakcyjne
słonina 3,0-3,5
tłuszcze twarde 2,0-2,2
Za kilogram słoniny trzeba zapłacić maksymalnie 3,5 złotego, tłuszcze twarde kosztują około 2 złotych.