Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny - Mięso

16 lipca 2009
Wakacje zmieniają apetyty na mapie.
W dużych miastach chętnych do zakupu mięsa coraz mniej. Nad morzem i w górach - wręcz przeciwnie. Ale zmiany w cennikach niewielkie. Stawki podobne jak przed tygodniem.

WIEPRZOWINA zł/kg
średnie ceny transakcyjne
schab b/k      15,00
karkówka  b/k  12,50
karkówka  z/k   9,20
szynka    z/k   8,40

Żywca na rynku wciąż mało, niektóre przetwórnie ratują się wiec importem surowca, który niekiedy pokrywa nawet połowę zapotrzebowania. Staniało euro i od razu widać to w cennikach.

Średnie ceny schabu wynoszą teraz 15 złotych za kilogram, karkówki 12,5 złotego. Za elementy z kością trzeba zapłacić poniżej 10 złotych.

PÓŁTUSZE  kl.E    zł/kg
ceny transakcyjne
         importowane   (bez głowy)        7,60
         krajowe        (z głową )        7,00-7,30

Półtusze importowane klasy E to wydatek 7,60 złotych za kilogram, polskie są o kilkadziesiąt groszy tańsze. Spadło zainteresowanie mięsami drobnymi, a także tłuszczami.

TŁUSZCZE  zł/kg
ceny transakcyjne           
słonina                  3,0-3,5
tłuszcze  twarde         2,0-2,2

Za kilogram słoniny trzeba zapłacić maksymalnie 3,5 złotego, tłuszcze twarde kosztują około 2 złotych.


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę