Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny - Mięso

11 lutego 2009
Ostatnie dwa tygodnie na wieprzowym rynku to przestój w handlu.
Od wczoraj sytuacja zaczyna się zmieniać na lepsze. Z każdą chwilą przybywa klientów, którzy gotowi są płacić obowiązujące wyższe stawki, byle towar do nich dotarł. A z tym nie zawsze jest łatwo.

Mimo wcześniejszego zastoju, w magazynach nie ma zapasów. Z drugiej strony surowiec najbardziej poszukiwany ma tak wyśrubowane ceny, że przetwórcy jeśli mają taką możliwość, starają się go zastępować innymi tańszymi elementami.

Ceny wieprzowiny wzrosły zarówno w kraju, jak i za granicą. Wszystkiemu winien wysoki kurs euro. Jeśli komuś kończą się zapasy, a nie chce płacić wysokich stawek nie ma szans na to by posiłkować się importem.

Belgijska czy holenderska wieprzowina jeśli już się pojawia na naszym rynku, to w takiej cenie, że nikt nie decyduje się na zakupy. Dlatego wielu importerów nie sprowadza teraz mięsa i bazuje na już zgromadzonym surowcu.

Wieprzowina
oferty sprzedaży    zł/kg
bez kości
karczek        8,00 – 12,50
łopatka        8,50 – 9,47
szynka         8,00 – 11,00
z kością
karczek     7,00 – 9,00
łopatka     6,20 – 6,50
szynka         6,60 – 7,90

Poszukiwana jest karkówka w cenie 7 i pół złotego za kilogram – ale to pobożne życzenia kupujących. Podobnie jest z łopatką czy szynką. Wraz z zainteresowaniem nabywców stawki pną się w górę.

Krajowi producenci, którzy wykazali się cierpliwością, teraz przy ograniczonej podaży zagranicznego towaru i coraz większym wewnętrznym popycie, mogą pozwolić sobie na dyktowanie cen.

Wieprzowina
oferty sprzedaży    zł/kg
mięsa drobne kl. I     10,00 – 11,40
mięsa drobne kl. II      3,60 – 8,80
tłuszcz miękki         1,60 – 4,00
tłuszcz twardy         2,80 – 5,50
pachwina         4,00 – 5,60
podgardle         3,20 – 5,80
słonina         3,60 – 6,00

Najbardziej zdrożały elementy typowo produkcyjne – przede wszystkim mięsa drobne drugiej klasy. Horrendalnie wysokie notowania mają tłuszcze i słonina.


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę