Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny - Mięso

26 stycznia 2009
Kryzys finansowy kąsa coraz bardziej.
Rynek mięsa dotkliwie odczuwa jego konsekwencje. Na giełdach towarowych nie dzieje się absolutnie nic. I nie ma wyjątku ani dla wieprzowiny, ani dla drobiu, ani nawet dla wołowiny.
Nikt nawet nie próbuje opuszczać cenników, bo to i tak nie przyciągnie klientów. W firmach pojawiają się już zwolnienia, przestoje w produkcji czy skrócony czas pracy - komentuje Jarosław Ogorzewski z giełdy Agrohandel w Łodzi.

Przedsiębiorcy ograniczają koszty, jak tylko się da. Nie kupują więc nic, posiłkują się tylko zapasami. A te, mają to do siebie, że lubią się kurczyć… Z kolei firmy wyspecjalizowane w imporcie też zmieniły strategię.

Za granicą nie kupują nawet kilograma mięsa. Przyjmują pozycje wyczekujące. Popyt pojawić się przecież kiedyś w końcu musi. Jeśli trafi się klient, będzie mógł od takiego pośrednika kupić towar, ale tylko, płacąc w euro. W ten sposób firmy chcą ustrzec się przed ryzykiem kursowym.

Odwrotnie ma się sytuacja z eksportem. Przedsiębiorcy poszukują towaru, ale tylko wyjątkowych okazji.

OFERTY KUPNA
Giełdy towarowe     zł/kg
Tłuszcze twarde  2,00
Skórki wieprzowe 1,50
Skórki drobiowe  1,50 – 1,60

Takich jak tłuszcze twarde poniżej 2 złotych za kilogram, czy skórek w granicach półtora złotego. Ale trudno o takie cenniki w hurcie. Trzeba więc zbierać towar niemalże kilogram po kilogramie. W dużych firmach nie zrobi się takich zakupów. Wyjściem są tylko drobni producenci.


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę