Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny - Mięso

29 lutego 2008
Przy obecnych kursach walut trudno mówić o eksporcie. Nasze najbliższe rynki na wschodzie wciąż nie są zainteresowane polskim mięsem. Wyjściem pozostaje południe. Nasze półtusze wieprzowe kupuje Rumunia, Bułgaria, Czechy. A Niemcy i Węgrzy – maciory. Jednak nie są to wcale znaczące ilości.

Na zachód Europy tylko nielicznym udaje się wysyłka gotowych wyrobów. Surowe mięso wciąż nie spełnia tamtejszych standardów jakościowych. Eksporterzy szukają też rynków zbytu w Azji. Główne kierunki to Hong-Kong, Korea i Japonia. Ale trzeba poddać się bardzo rygorystycznym wymogom. Japończycy zainteresowani są naszą karkówką i schabem bez kości. Koreańczycy chętnie kupują przednie nogi, żołądki i golonkę.

Eksport pozostawia więc wciąż wiele do życzenia. W krajowych magazynach odkładają się spore ilości towarów. Bardzo dużo zalega mięs drobnych. Niektóre sprzedawane są już znacznie poniżej kosztów produkcji.

            MIĘSA DROBNE

       minimalne ceny sprzedaży zł/kg
klasa II 50/50     2,60
klasa II 60/40     3,40
klasa II 80/20     3,80


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę