Zakłady Mięsne "Skiba" z Chojnic, po otwarciu nowoczesnych obiektów, zwiększą swoją produkcję. Część wyrobów trafi na eksport.
Po oddaniu ubojni w Czersku nadszedł czas na Chojnice. Tutaj z 6 tys. m kw. dwie trzecie zajmują hale produkcyjne, w których począwszy od rozbioru półtusz wieprzowych i ćwierci wołowych na w pełni zautomatyzowanym ciągu produkcyjnym powstają gotowe produkty. Nowy zakład dał nam nowe możliwości – mówi Marek Sikorski, szef produkcji. Na dobę możemy wyprodukować 70 ton mięs kulinarnych i wyrobów przetworzonych – od kiełbas i szynek, do wędzonek i podrobów.
Do końca roku ZM "Skiba" dostosują się do standardów unijnych. Celem jest uzyskanie zezwoleń na eksport wyrobów do krajów UE, na co pozwoli wdrożenie systemu HACCAP. Nowy obiekt to także lepsze warunki socjalne dla 250 pracowników oraz nowe technologie i najnowocześniejsze maszyny. Potwierdzeniem jakości są nagrody i wyróżnienia. Wystarczy wymienić wielokrotnie przyznawany przez Instytut Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego tytuł "Produkt najwyższej jakości w polskim przemyśle mięsnym". ZM "Skiba" są także kilkukrotnym laureatem konkursu Polski Producent Żywności oraz Ogólnopolskiego Konkursu Drobiarskiego.