HANDEL ZAGRANICZNY NA RYNKU WIEPRZOWINY
Zasady przywozu
Pozwolenia na przywóz wieprzowiny
wymagane są jedynie w przypadku przywozu preferencyjnego dla każdej ilości
produktów. Zgodnie z obowiązującymi rozporządzeniami na rynku wieprzowiny
kontyngenty rozdysponowywane są kwartalnie.
Składanie wniosków o pozwolenia
Przedsiębiorcy ubiegający
się o pozwolenia uprawniające do przywozu wieprzowiny po preferencyjnych
stawkach celnych są zobowiązani do złożenia w ARR wniosków o ich o wydanie w
ciągu pierwszych 7 dni miesiąca poprzedzającego ustalone przez Komisję
Europejską okresy w ramach danego kontyngentu.
Każdy przedsiębiorca może złożyć wyłącznie jeden wniosek o pozwolenie na przywóz w ramach danej grupy towarowej określonej rozporządzeniem KE ustanawiającym dany kontyngent. Do wniosku o pozwolenie zobowiązany jest dołączyć oświadczenie, że nie złożył i nie będzie składał innych wniosków na ten sam kontyngent w danym państwie członkowskim, ani też w innych państwach członkowskich. W przypadku złożenia więcej niż jednego wniosku o pozwolenie wszystkie wnioski przedsiębiorcy zostaną odrzucone.
Przedsiębiorcy mogą złożyć więcej niż jeden wniosek na przywóz w ramach danej grupy towarów, jeżeli produkty te pochodzą z różnych krajów, za wyjątkiem przywozu preferencyjnego z państw AKP (Rozporządzenie KE Nr 462/2003).
Do wniosku należy dołączyć dokumenty potwierdzające prowadzenie działalności w zakresie handlu zagranicznego wieprzowiną w ciągu 12 miesięcy poprzedzających datę złożenia wniosku.
Wszystkie wnioski o pozwolenia powinny być złożone w ARR do godziny 13.00 ostatniego dnia okresu wyznaczonego na składanie wniosków. W przeciwnym wypadku wnioski zostaną odrzucone.
Wyjątek stanowią produkty z części A rozporządzenia Komisji (WE) nr 462/2003 dotyczącego przywozu produktów z państw AKP*, na które wnioski można składać w ARR od poniedziałku do piątku każdego tygodnia.
Zabezpieczenie
Wraz z wnioskiem o pozwolenie należy
złożyć zabezpieczenie, które jest gwarancją wypełnienia zobowiązań wynikających
z pozwolenia. Stawka zabezpieczenia w ramach kontyngentów wynosi 20 €/100 kg.
Wydawanie pozwoleń
Na podstawie otrzymanych z państw
członkowskich zestawień dotyczących złożonych wniosków Komisja Europejska
podejmuje decyzje dotyczące ilości, na jakie zostaną wydane pozwolenia. W
przypadku zastosowania przez KE procentowego współczynnika akceptacji, w ramach
dwóch kontyngentów na rynku wieprzowiny określonych rozporządzeniem Komisji (WE)
nr 1432/94 i rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1458/2003 przedsiębiorcy mają prawo
wycofać złożone wcześniej wnioski, jeżeli współczynnik ten jest niższy od
wartości określonych w wymienionych rozporządzeniach.
Wniosek o wycofanie powinien być złożony w ARR w terminie 10 dni roboczych następujących po opublikowaniu decyzji Komisji Europejskiej w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
W przypadku pozostałych kontyngentów przedsiębiorcy są zobowiązani do zaakceptowania przyznanych im przez KE ilości i wypełnienia obowiązków wynikających z pozwoleń na przywóz.
Pozwolenia są wystawiane przez ARR w terminach określonych przez KE po otrzymaniu od KE informacji o przydziałach ilości w ramach wniosków złożonych przez przedsiębiorców. Pozwolenia na przywóz na rynku wieprzowiny są ważne w ciągu 150 dni od daty ich wydania, jednak nie dłużej niż do 30 czerwca roku GATT lub 31 grudnia roku kalendarzowego - w zależności od okresu uruchamiania poszczególnych kontyngentów.
Prawa wynikające z pozwolenia nie mogą być przenoszone na innego przedsiębiorcę.
Rozliczanie pozwoleń
W okresie ważności pozwolenia
przedsiębiorca dokonuje przywozu ilości w nim określonych. W przypadku przywozu
z krajów AKP wraz ze zgłoszeniem przywozowym przedsiębiorcy zobowiązani są
przedstawić służbom celnym dokument potwierdzający pochodzenie towarów.
Po dokonaniu przywozu przedsiębiorcy muszą zwrócić pozwolenia na przywóz do ARR w okresie dwóch miesięcy od końca terminu jego ważności. W przypadku przekroczenia tego terminu kwota zabezpieczenia ulega częściowemu lub całkowitemu przepadkowi.
Zasady wywozu
Na rynku wieprzowiny pozwolenia na wywóz
wymagane są wyłącznie w odniesieniu do wywozu z refundacją. W przypadku wywozu z
refundacją produktów z grupy ex 0203, ex 1601, ex 1602 w ilościach do 250 kg i
produktów o kodach CN 0210 w ilości do 150 kg, pozwolenia na wywóz nie są
wymagane.
W ramach wywozu wieprzowiny przedsiębiorca może ubiegać się w ARR o wydanie pozwoleń:
Składanie wniosków o pozwolenia
Przedsiębiorca ubiegający
się o pozwolenie na wywóz z refundacją zobowiązany jest złożyć w ARR, wraz z
wnioskiem o pozwolenie, dowody potwierdzające prowadzenie działalności w
zakresie handlu zagranicznego wieprzowiną w ciągu 12 miesięcy poprzedzających
datę złożenia wniosku.
Wnioski te mogą być składane w ARR od poniedziałku do piątku każdego tygodnia. Za dzień złożenia wniosku uważa się dzień, w którym został on dostarczony do ARR do godz. 13.00. Wnioski złożone po godzinie 13.00 są uznawane za złożone następnego dnia roboczego. Wniosek może być złożony na więcej niż 1 produkt pod warunkiem, że należą one do tej samej kategorii wywozowej produktów ustalonej przez Komisję Europejską w ramach rozporządzenia Komisji (WE) nr 1518/2003.
Zabezpieczenie
W celu uzyskania pozwolenia wymagane jest
złożenie w ARR zabezpieczenia, które stanowi iloczyn ilości produktu podanej we
wniosku o pozwolenie i obowiązującej stawki zabezpieczenia. Stawka
zabezpieczenia jest uzależniona od kategorii wywozowej poszczególnych
produktów.
Wydawanie pozwoleń
Na podstawie otrzymanych z państw
członkowskich zestawień dotyczących złożonych wniosków Komisja Europejska
podejmuje decyzję dotyczącą ilości, na jakie zostaną wydane pozwolenia. W
przypadku zastosowania przez KE procentowego współczynnika akceptacji poniżej
80% wnioskowanej ilości, przedsiębiorca ma prawo do wycofania złożonego wniosku
w terminie 10 dni roboczych od opublikowania decyzji KE w Dzienniku Urzędowym
Unii Europejskiej. W pozostałych przypadkach nie ma możliwości wycofania
wniosków i przedsiębiorcy są zobowiązani do wypełnienia obowiązków wynikających
z pozwoleń.
Pozwolenia na wywóz z wcześniej wyznaczoną refundacją są wydawane przez ARR w środę przypadającą w tygodniu następującym po tygodniu, w którym złożono wnioski.
Pozwolenia na wywóz 5 – dniowe są wystawiane przez ARR w dniu złożenia wniosku, bez uprzedniego rozpatrywania wniosku przez Komisję Europejską.
Pozwolenia na wywóz na rynku wieprzowiny są ważne w ciągu 90 dni od daty ich wydania.
Prawa wynikające z pozwolenia nie mogą być przenoszone na innego przedsiębiorcę.
Rozliczanie pozwoleń
W okresie ważności pozwolenia
przedsiębiorca dokonuje wywozu określonych w nim ilości. Pozwolenie należy
zwrócić do ARR w okresie dwóch miesięcy od końca terminu jego ważności. W
przypadku przekroczenia tego terminu kwota zabezpieczenia ulega częściowemu lub
całkowitemu przepadkowi.
Refundacje wywozowe
Przedsiębiorca może ubiegać się o
wypłatę refundacji wywozowej zgodnie z ogólnymi zasadami handlu
zagranicznego.
Obecnie na rynku wieprzowiny refundacje wywozowe są wypłacane
m.in. do następujących grup produktów: mięso i podroby jadalne, suszone lub
wędzone, solone, w solance, kiełbasy lub podobne produkty z mięsa, mięso
przetworzone lub konserwowane.
Przedsiębiorca, który uczestniczył w mechanizmach rynkowych administrowanych przez Agencję Rynku Rolnego, tj. dopłat do prywatnego przechowywania, może ubiegać się o refundacje wywozowe w ramach mechanizmów handlowych.
Akty prawne UE obowiązujące na rynku
wieprzowiny:
1. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 462/2003 z 13
marca 2003 r. ustalające szczegółowe zasady stosowania uzgodnień stosowanych w
przywozie niektórych produktów z wieprzowiny pochodzących z Państw AKP oraz
uchylające rozporządzenie Komisji (WE) nr 2562/98.
2. Rozporządzenie
Komisji (WE) nr 1458/2003 z 18 sierpnia 2003 r. otwierające i ustalające
zarządzanie kontyngentem taryfowym w sektorze wieprzowiny.
3.
Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1432/1994 z 22 czerwca 1994 r. ustalające
szczegółowe zasady stosowania uzgodnień dotyczących przywozu w sektorze
wieprzowiny przewidzianych w rozporządzeniu Rady (WE) nr 774/94 otwierającym i
przewidującym zarządzanie kontyngentami w sektorze wieprzowiny i innych
produktów rolnych.
4. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1518/2003 z dnia 28
sierpnia 2003 r. ustalające szczegółowe zasady dla wdrażania systemu pozwoleń na
wywóz w sektorze wieprzowiny.