Trzy brazylijskie rzeźnie (Marfring, Minerva i Berlin) ze stanu Sao Paulo już wkrótce otrzymają świadectwa umożliwiające eksport świeżej wołowiny na rynek chiński - poinformowała FAMMU/FAPA powołując się na brazylijskie ministerstwo rolnictwa.
Oczekuje się, że Brazylia będzie dostarczać na ten rynek elementy wołowe takie jak: łata, łopatka, mięso z udźca oraz inne części, które trafią do supermarketów. Elementy wysokiej jakości, jak polędwica wołowa będzie można kupić w ekskluzywnych zachodnich restauracjach i hotelach. Obecnie Brazylia eksportuje nieprzetworzoną wołowinę do Hongkongu, Filipin, Singapuru, Malezji i Wietnamu.
Chiny są niewielkim importerem wołowiny. Spożycie mięsa wołowego w Chinach jest bardzo niskie, wynosi ono bowiem zaledwie 6 kg/osobę w porównaniu ze spożyciem 30 kg/osobę mięsa wieprzowego. Rynek chiński ma jednak duży potencjał wzrostu jeżeli chodzi o możliwość zwiększenia spożycia mięsa wołowego. Od połowy 2007 roku braki na rynku wieprzowiny spowodowały wzrost cen wszystkich gatunków mięsa, w tym wołowiny, co z kolei otwiera możliwości zwiększenia importu tego gatunku mięsa do Chin.