Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Bezpieczniejszy konsument

14 kwietnia 2003

Ministrowie rolnictwa krajów Unii Europejskiej zaaprobowali proponowane przez Komisję Europejską zmiany zasad dotyczących higieny żywności. Nowe przepisy mają na celu ograniczenie możliwości zagrożenia zdrowia konsumentów przez artykuły pochodzenia zwierzęcego.

Wszystkie zakłady, których działalność związana jest z produkcją żywności będą musiały otrzymać zezwolenie od odpowiednich władz. Zezwoleniu towarzyszyć będzie nadanie zakładowi numeru. Numer ten będzie znajdować się na każdym artykule żywnościowym pochodzenia zwierzęcego. Tusze mięsa będą dodatkowo zaopatrzone w stempel potwierdzający przeprowadzenie kontroli weterynaryjnej. Firmy sprowadzające produkty zwierzęce do krajów Unii będą odpowiadać za upewnienie się, że artykuły te pochodzą z krajów i zakładów zaaprobowanych przez Wspólnotę.


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę