W magazynach Agencji Rynku Rolnego “góry mięsa”, a na krajowym rynku batalia o żywiec. Do Wielkopolski – tradycyjnego świńskiego zagłębia przyjeżdżają pośrednicy z południa Polski.
Na palcach jednej ręki można policzyć tych, którzy za tuczniki płacą 3zł/kg. Ale im, zamiast kilkudziesięciu sztuk dziennie, udaje się kupić zaledwie kilka. Ceny żywca wieprzowego wynoszą średnio 3,20 – 3,30 zł/kg. Natomiast ceny ras mięsnych wynoszą około 3,70 zł/kg. Reszta zakładów, aby zdobyć surowiec, podniosła ceny średnio o 20 – 30 gr/kg. Fermy, które mają świnie typowo mięsne, żądają za nie conajmniej 3,70 zł/kg i też znajdują nabywców. Ale od nich prawie wszystkie sztuki to klasa E oraz S. Na wolnym rynku ceny są już wyższe niż w skupie agencyjnym. Większość zakładów, mimo podpisanych z Agencją umów, świnie kupuje już tylko na własne potrzeby.
ŻYWIEC WIEPRZOWY |
CENY SKUPU zł/kg |
---|---|
woj. podlaskie |
2,70 – 3,40 |
woj. mazowieckie |
2,90 – 3,30 |
woj. kujawsko – pomorskie |
3,00 – 3,20 |
woj. łódzkie |
3,20 – 3,30 |
PROSIĘTA |
zł/parę |
---|---|
woj. podlaskie |
80 – 150 |
woj. mazowieckie |
80 – 180 |
woj. warmińsko – mazurskie |
110 – 130 |
woj. śląskie |
140 – 180 |
Na targowiskach prosięta wciąż są bardzo tanie. Chociaż ich ceny przestały już spadać. W województwie podlaskim i mazowieckim parę można już kupić za 80 zł.