Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Agro-Trendy

24 czerwca 2005

To był dobry rok dla branży mięsnej. Zwłaszcza dla tych którzy mogli sprzedawać do Unii Europejskiej. Eksport mięsa wzrósł nawet o 40%. Niestety dużo gorzej było na rynku krajowym.

Dobre wyniki finansowe polskich zakładów mięsnych to w dużym stopniu efekt przystąpienia do Unii Europejskiej. Zniesienie barier w handlu zagranicznym spowodowało, że nasi przetwórcy bez przeszkód mogli sprzedawać swoje towary na europejskim rynku. Stamtąd czerpali główne zyski, gdyż na rynku krajowym sytuacja nie była już tak dobra. Nie dość, że sprzedaż towarów mięsnych nie rosła to na dodatek w górę poszły ceny świń.

W efekcie przedsiębiorcy zaczęli obniżać swoje marże handlowe i tracić część zysków. To zjawisko najlepiej widać w rankingu najlepszych zakładów mięsnych zorganizowanym przez dwutygodnik Agro-Trendy. Obroty firm wzrosły wprawdzie o 1/4, ale zysk operacyjny tylko o półtora procent. To co może martwić w najbliższym czasie to zjawisko przeinwestowania.

W rankingu najlepszych zakładów mięsnych po raz trzeci z rzędu zwyciężył Polski Koncern Mięsny DUDA z Grąbkowa. Kolejne miejsca zajęły Prime Food z Przechlewa i zakłady mięsne Mróz z Borka Wielkopolskiego.


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę