Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

A najlepszy jest schab

2 grudnia 2002

W Warszawie odbył się Konkurs Wędlin – 2002 Jesień, zorganizowany przez Instytut Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego. Wśród laureatów znalazły się m.in. Zakłady Mięsne Skiba w Chojnicach, Prime Food w Przechlewie oraz Zakłady Mięsne Viola w Lnianie.

Do konkursu zgłosiło się 51 zakładów z całej Polski. Dziewięcioosobowy zespół rzeczoznawców posmakował 230 próbek: wędzonek parzonych i surowo dojrzewających oraz kiełbas suszonych, podsuszonych i surowo–dojrzewających.

Zakłady Mięsne Viola w Lnianie znalazły się w grupie firm, które wyróżniono za 5 produktów: wędzonkę książęcą, polędwicę kujawską, kabanosy oraz kiełbasę jałowcową i żywiecką.

Do grona laureatów, którzy dostali dyplom za 4 produkty należą Zakłady Mięsne Skiba w Chojnicach oraz Prime Food w Przechlewie. Doceniono m. in. chojnicką pieprzówkę. – To surowa kiełbasa o naturalnym smaku, z dodatkiem pieprzu – zachwala technolog Zbigniew Topka. Rzeczoznawcy zwrócili też uwagę na produkowaną przez Skibę kiełbasę polską wędzoną, metkę i szynkę rubinową.

Prime Food nagrodzono za szynkę z Przechlewa, boczek wędzony z przyprawami, schab po królewsku. Wyróżniono także schab aksamitny. Tajemnicą sukcesu tego produktu jest delikatny smak i niska zawartość tłuszczu – wyjaśnia Hanna Deszczka z działu marketingu.


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę