W odpowiedzi na wniosek Zarządu KRIR w sprawie cen śruty rzepakowej, sojowej i DDGS, Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów w piśmie z dnia 1 czerwca 2020 ...
W Europie produkuje się dwie z trzech butelek oliwy z oliwek spożywanej na całym świecie. Niestety, od początku 2019 roku sektor oliwy z oliwek cierpi z powodu ...
Odpowiedniej jakości kwalifikowany materiał siewny jest podstawowym czynnikiem determinującym uzyskanie satysfakcjonujących plonów – wysokich i...
Rzepak jest jednym z najważniejszych źródeł oleju jadalnego na świecie. W Polsce jest najważniejszą rośliną oleistą. Do uzyskania wysokich plonów rzepaku...
Rzepak ozimy jest w końcowej fazie kwitnienia, która trwa zazwyczaj około trzy tygodnie. Ma ona istotny wpływ na ilość zawiązywanych łuszczyn i nasion, czyli na...
W dniu 24 kwietnia 2020 r. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w związku z wnioskiem KRIR >>>w sprawie cen śruty rzepakowej, sojowej i DDGS poinformowało, że ...
Istnieje ryzyko, że w następnych miesiącach wzrośnie tempo rozprzestrzeniania się pandemii COVID-19 w niektórych regionach świata, takich jak Stany...
W obecnej sytuacji, jaka panuje w Polsce, ale i na całym świecie, związanej z rozprzestrzenianiem się wirusa SARS-Cov-2, rodzima produkcja oparta na krajowych...
Jesienią 2019 roku warunki wilgotnościowe były korzystniejsze niż w poprzednim sezonie. Rolnicy, którzy nie opóźniali terminu siewów, zastosowali odpowiednią...
Zgodnie z prognozą USDA (U.S. Department of Agriculture) z 10 marca br. światowa produkcja nasion i owoców najważniejszych roślin oleistych w sezonie...