Ewa Domańska, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Rynek mleka w Unii Europejskiej jest jednym z najbardziej rozbudowanych ze względu na stosowane mechanizmy w ramach Wspólnej Polityki
mgr inż. Piotr Jakubowski Sektor wołowiny i cielęciny w UE należy do szczególnie wrażliwych i w związku z tym poddawany jest całej gamie instrumentów polityki. System ten ma za zadanie
Przedmiotem regulacji są nasiona rzepaku i słonecznika oraz fasola soi. Regulowanie produkcji Zaczyna być stosowane ponownie w roku 1994/95. Wprowadzono system maksymalnych
Przedmiotem regulacji są między innymi pszenica, jęczmień, owies, kukurydza, gryka, proso, pszenica durum a ponadto mąka pszenna i żytnia. Ceny Stosuje się tylko cenę interwencyjną.
Przedmiotem regulacji są: żywe bydło i cielęcina, świeża, mrożona lub schłodzona wołowina i cielęcina; wołowina i cielęcina solone; podroby wołowe lub cielęce; przetworzone lub w puszkach
Przedmiotem regulacji na tym rynku są: żywe świnie (wyjątek - zwierzęta hodowlane czystej rasy); świeża, schłodzona lub mrożona wieprzowina i podroby solone, suszone lub wędzone; słonina i
Regulowanie rynku baraniny i koźlęciny Regulowanie rynku cukru Regulowanie rynku drobiu i jaj Regulowanie rynku mleka i przetworów Regulowanie rynku