Dyrektywa azotanowa
Intensywna produkcja rolnicza stwarza zagrożenie dla środowiska naturalnego wynikające głównie z wysokiego zużycia nawozów i środków ochrony roślin oraz wysokiej obsady inwentarza żywego (duże obciążenie gnojowicą). Negatywne skutki dla środowiska mogą wynikać również z błędów i braku staranności w wykonywaniu zabiegów agrotechnicznych (np. wysiew nawozów na zmarzniętą glebę). Opracowane zostały zalecenia działań w rolnictwie w celu ochrony środowiska. Zagadnienia związane z zanieczyszczeniami pochodzenia rolniczego są przedmiotem Dyrektywy Rady 91/676 (EWG). Dyrektywa ta tzw. Dyrektywa Azotanowa reguluje działania ograniczające zanieczyszczenia wody azotanami. Zajmuje się wodą już zanieczyszczoną, gdzie wystąpiły przekroczenia limitu 50 mg azotanu w litrze oraz obszarami sprzyjającymi przenikaniu zanieczyszczeń azotanowych do wód. Z Dyrektywy tej wynikają dwa najważniejsze wymagania:
Zgodnie z Dyrektywą azotanową Kodeks Dobrej Praktyki Rolniczej musi zawierać: