Zasady ekologicznej produkcji rolnej oraz sposób przygotowania i znakowania
pochodzących z niej artykułów rolno-spożywczych określa zarządzenie 2092 /
91 z 22.07.1991 roku. Wytyczne przepisu obejmują tylko produkty roślinne oraz
produkty przetworzone zawierające niewielkie ilości składników zwierzęcych.
Postanowienia uzupełniające dla produkcji zwierzęcej objęte są zarządzeniem
1535 / 92 z 16.06.1992 roku.
Zasady ekologicznej produkcji roślinnej w gospodarstwach rolnych (poletka,
parcele, działki gruntowe) obejmują:
Opisane w zarządzeniu zasady powinny być przestrzegane na wytypowanych poletkach i parcelach w okresie ich przygotowywania do ekologicznej produkcji przez co najmniej 2 lata przed siewem, a w przypadku niektórych upraw nie mniej niż 3 lata przed pierwszym zbiorem. Tylko w przypadkach bezpośredniego zagrożenia uprawy i gdy wymienione zabiegi są niemożliwe, dopuszcza się stosowanie innych, dokładnie wyspecjalizowanych nawozów organicznych i mineralnych. Wymienia się również określone preparaty dopuszczone do stosowania w walce ze szkodnikami i chorobami roślin.
Bardzo szczegółowo określone są zasady używania określenia "ekologiczny"
(organiczny) na etykietach oraz w reklamie.
W przypadku nieprzetworzonych produktów rolniczych określenie "ekologiczny"
(organiczny) może być stosowane tylko w odniesieniu do produktów wytworzonych
zgodnie ze standardami produkcji, zawartymi w dyrektywie i tylko w przypadku,
gdy kompetentna organizacja po przeprowadzeniu kontroli, wyda certyfikat na
używanie określenia "ekologiczny". Całkowicie zabronione jest używanie
terminu "ekologiczny" dla produktów, które zawierają mniej niż 50%
składników, pochodzących z produkcji organicznej.
Warunki dopuszczenia do obrotu surowców żywnościowych i produktów spożywczych
pochodzących z ekologicznej produkcji krajów pozaczłonkowskich precyzuje Zarządzenie
Komisji 94 / 92 z 17.01.1992 roku. Przepisy dotyczące kontroli i atestacji produkcji
ekologicznej w krajach pozaczłonkowskich zawiera Zarządzenie Komisji 3457 /
92.