Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Mniej pestycydów, mniej żywności?

12 maja 2009
Skrócenie listy pestycydów dozwolonych do użytku w Unii Europejskiej zmniejszy potencjał produkcyjny rolnictwa - oceniają brytyjscy eksperci.
Europejska administracja wprowadzając ograniczenia w używaniu pestycydów chciała chronić środowisko i zdrowie konsumentów.

Tyle, że wyeliminowanie części środków chemicznych z produkcji rolniczej może w przyszłości doprowadzić do znacznego zmniejszenia upraw a w konsekwencji wzrostu cen.

Według opinii przygotowanych na zlecenie brytyjskiego ministerstwa rolnictwa, ograniczenie listy dozwolonych chemikaliów spowoduje zmniejszenie plonów nawet do 30%.

A taka polityka kłóci się z głoszoną koniecznością podwojenia światowej produkcji żywności do 2050 roku.

Rolnicze związki ostrzegają- przez unijne dyrektywy ograniczające udział pestycydów, podwoją się ceny a nie uprawy.


POWIĄZANE

Od 10 lutego Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmował...

Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do org...

Sytuacja na unijnym rynku rolnym nadal jest krytyczna. Potrzeba środków łagodząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę